Jag känner en bot

Publicerad:
22 maj 2016

Kommer ni ihåg Boten Anna? Basshunters hit från 2006 om en bot som kickade folk som spammade på irc-kanalen. Låten toppade listor och vann Grammis i Telias då nyinstiftade pris för ”Årets bästa ringsignalslåt”. Det mesta var roligare då. Internet kändes fortfarande nytt och fräscht, Basshunter kunde döpa sin skiva till ”LOL (^^,)” samtidigt som pensionärer och språkforskare förfasades över att språket höll på att degenereras till engelska förkortningar som roflmao, brb och irl. Herregud, man kunde till och med vinna grammis för bästa ringsignalslåt! Jag älskade det. 

Sedan dess har internet blivit slentrian, något som bara skall finnas där. Lika tråkigt som infrastruktur. Text-emojis har bytts ut mot animerade gula gubbar och hajpen är död. Det var väldigt längesen det kom en nyhet som innebar att jag ville låsa in mig med min dator en hel helg och bara koda. Visst, VR fick mig att gå igång en hel del, men det behövs så mycket hårdvara, man trasslar in sig i Riftens alla sladdar och det är lite för långt ifrån själva koden. Jag känner att jag långsamt tappar hoppet på att jag kommer få uppleva någon mer "the next big thing".

Så igår satt jag och kollade på öppningstalet till Microsofts utvecklarkonferens Build i San Fransisco. Satya Nadella från Microsoft går upp på scen i jeans och piké och börjar prata om bots. Bots, tänker jag. Låter tillräckligt coolt för att fånga mitt intresse. Han påstår att alla utvecklare kommer bygga bots, att de är de nya applikationerna. Jag kastar mig ut på nätet och börjar söka, läsa artiklar, kolla på kod. Och jag älskar det! The next big thing! Äntligen! 

Vad är grejen?

Jaha, tänker ni. Behöver jag bry mig? Ja, jag tror faktiskt det. 

Botar har funnits länge. De har som i Boten Annas fall i årtionden kickat ut folk som skriver fula ord eller spammar i chattnätverk som irc. Twitter har länge haft bots som t.ex. earthquakebot som twittrar om jordbävningar. Och det är oftast i textbaserade miljöer botarna, eller chatbots som de också kallas trivs bäst. Så vad är det nya? Jo, intelligens. Artificiell intelligens. Framstegen inom detta område har i takt med datorernas ökade förmåga att analysera stora mängder data ökat explosionsartat. Ni har säkert stött på ord som big data och machine learning. Detta har gjort datorerna bättre på att förstå sig på oss människor. Vårt språk, våra uppfinningar, vårt sätt att tänka, leva och resonera. Och de lär sig blixtsnabbt, mycket eftersom vi är nästan otäckt generösa med att dela med oss av våra liv i digital form, aka sociala medier.

Denna utveckling har lett till att botarna nu kan börja prata med människor på människors sätt. Du behöver inte längre ge din dator kommandon, den förstår vad du vill. Vårt vardagliga språk är det nya användargränssnittet. Släng musen och tangentbordet. Säkert, tänker du. Och visst, det kommer inte gå så fort, men jag tror verkligen att detta är något som kommer förändra sättet vi använder datorer. En tyst revolution som du inte kommer märka. För nästa gång du bokar hotell över nätet och tror det är en person du pratar med är det i själva verket Hotels.com’s nya bot. 

Mänskligare appar

På Microsofts event lanserades även helt nya verktyg för artificiell intelligens som jag som utvecklare kan använda redan idag för att bygga vad Microsoft kalla mänskliga applikationer. Vi kan nu bygga applikationer som i realtid analyserar bilder för att se om människor är glada eller ledsna, eller analysera extremt stora mängder av tweets för att hitta vad folk tycker om saker just i detta nu. Kanske vill du veta vilken kändis du är mest lik? Ladda upp din bild på Celebs like me.

Ett tecken på att du inte kommer kunna undgå botarna är att de tre stora, Facebook, Google och Microsoft alla satsat stort på detta under flera års tid. Facebook håller just nu på att testa sin digitala assistent ”M” och de kommer troligtvis snart lansera en bot store till Messenger. Microsoft har släppt ”Microsoft Bot Framework” för att göra det enkelt för utvecklare att skapa botar till t.ex. Skype och Slack har redan tillgång till en massa bots som gör allt från att hålla koll på att göra-listor till att visa statistik. 

Appen är död

Vissa går så långt som att säga att botar är de nya apparna. I takt med att våra smartphones hemskärmar blivit stökigare kan botar komma som en fräsch lösning på problemet med att leta upp bank-id-appen för femte gången idag. Det enda du behöver är att öppna upp messenger och skriva ”För över femhundra spänn från mitt sparkonto sa ja te daj!”. Swedbanks bot svarar då och säger ”Absolut, fixar! Ser att du är ute på krogen! Tänk på att hålla i pengarna. Gick ju sådär sist. Ha en fin kväll /SwedBot”. Och för mig känns det hela ganska naturligt. WhatsApp är den app jag använder absolut allra mest i min dagliga kommunikation med vänner, kollegor och familj. Att låta mina appar jag använder i vardagen flytta in där istället som botar känns faktiskt som nästa naturliga steg. 

Nya sätt att kommunicera

Detta öppnar upp en massa möjligheter för oss som älskar teknik och kommunikation och ger oss helt nya möjligheter att skapa kreativa kampanjer och produkter. Dessutom kommer man mycket närmare konsumenterna om man kan prata med dem i samma kanal som de normalt pratar med vänner. Självklart har en del varumärken har redan hoppat på tåget. Taco Bell har just lanserat sin TacoBot, där du kan beställa och betala för din taco-måltid via en konversation. x.ai är en virtuell assistent som bokar möten åt dig bara genom att cc:a henne i en mailkonversation. Meddelandetjänsten Telegram har utlyst en tävling med prispengar på en miljon dollar till de utvecklare som gör de mest kreativa botarna. Jag tror att vi kan förvänta oss uppdateringar i de flesta chatt-appar du använder där botar kommer vara anledningen till uppdatering. Personligen väntar jag med spänning på hur whatsapp hanterar utvecklingen. 

Som ni förstår tror jag verkligen han är något på spåren, Satya på Microsoft. Han avslutar med att säga ”Not only do we as developers get to dream of the future, we get to build the future”.

Satya, you had me at hello! Låser in mig.

Johan Olsson
Technical Director